Jønne's verden
Jeg har fredag den 22. januar anskaffet et nyt akvarium på 180 ltr. fra Akvastabil. Det var et ældre par der ikke kunne få det solgt, og ville forære det væk for 100kr. Det kunne jeg da ikke sige nej til, så jeg slog hurtigt til. Jeg er i øjeblikket lidt i tvivl om, hvad jeg skal gøre med det. Jeg vil have installeret et HMF hjørne filter i det, som jeg selv vil lave. Det mest fornuftige vil være, at flytte beboerne fra mit 128 ltr. over, og lave noget nyt i det gamle. Men der har jeg sat en Amazone baggrund i, og det skal jeg jo så også have i det nye, da det er sydamerikanske fisk. Jeg går lidt med tanken om, at der ikke skulle være planter i eller i det mindste ikke særlig mange. Nå, der er ikke noget hastværk, så jeg må tænke grundigt over tingene inden jeg beslutter mig.
22. januar 2016. Det nye akvarium. 180 ltr. Akvastabil med underskab og armatur (T5).
Her er de 2 akvarier sammen. 180 ltr. og 128 ltr.
4. februar 2016. Så blev der handlet lidt ind til akvariet. En klippebaggrund, HMF filtermåtte, silikone, skraber og Powerhead.
6. februar. Så er der målt op til aluminium listerne, som skal være støtterne til HMF filteret.
Aluminium listerne bliver limet fast med akvariesilikone.
Så er listerne limet på, som bliver holdt på plads af en noget interimistisk støtte.
Kanterne får lige noget silikone.
Så er begge lister monteret, lige klar til at isætte filtermåtten.
Så skal baggrunden monteres, en BTN slimline "River". Baggrunden bliver skåret til med en almindelig fukssvans.
Den bliver derefter limet i med akvariesilikone.
Og så ser det sådan ud. Jeg har valgt, at beklæde bagruden og højre siderude.
Så kom det næste stykke i.
Sådan ser samlingen ud, uden at der er blevet slebet eller tilpasset på nogen måde.
Her et billede af hjørnet set fra den anden ende.
Den sidste plade er limet i, og baggrunden er nu fuldendt.
Og sådan ser det ud med HMF filteret, som bare skal have et PowerHead monteret indeni, og en udstrømmer for oven. Varmelegemet vil også blive gemt derinde. Der er eventuelt plads til et UV filter, hvis det bliver aktuelt.
Så er der blevet samlet sten i naturen. Håber jeg kan få lavet en ordenlig sten opsætning.
Så er der monteret sort mat folie bagpå for at skjule den grimme bagside fra den silikonelimede baggrund.
Og på sideruden hvor der også er monteret baggrund.
Det ene vindue ud mod terrassen har fået dusted folie, for at skærme for solen og for at skjule akvarierne udefra, som står op ad vinduerne.
Jeg havde læst, at alulister kunne bruges i akvariet. Det kan de umiddelbart også, men hvis man samtidig har kobberrør i sin vandinstallation, frigøres der kobberioner til vandet som "spiser" aluminiumet.
Jeg turde ikke tage nogen chancer, så måtte starte forfra og montere akryllister istedet. Problemet med akryl er, at det ikke sidder ligeså godt fast som alulisterne.
Sådan ser det færdige resultat ud. Der er også monteret en akrylliste i bunden, som sørger for at det er nemt at tage filtermåtten op når den skal renses, uden at bundmaterialet vælter ind i filterkammeret.
Så er jeg begyndt at lave en stensætning i højre side. Der ligger en flamingoplade i bunden, for at beskytte bundglasset.
Næsten færdig, der skal lige finjusteres. Så burde der være mange huler til mine hulelegere samt maller.
Så kom resten af stenene i samt vinbjergsneglehuse. Der blev fyldt vand på og filteret sat til. Så er det bare at vente.
36 vinbjerg sneglehuse klar til at modtage cichliderne.
Der kom også en Vallisneria i, der forhåbentlig kan dække filteret en anelse med tiden. En Anubias Barteri blev delt i 2 og sat mellem stenene.
Efter lidt gode råd, er der lavet om på stensætningen, da den var for kompakt og ville være en skidtsamler. Nu er der brugt større sten, samt lavet "søjler" i bunden, så der kommer cirkulation på bunden. Der er nu gået 14 dage, og der er kommet brunalger som forventet. Der er også kommet 4 stk Synodontis Polli i, som lige kan anes ved sten og plante.
En af de 4 første nye beboere (Synodontis Polli). De er kun 3-4 cm lange nu, og bliver ca 10 cm når de er fuldvoksne. Den spiser ikke alger, men almindelig flage, frost og levende foder. Den vil kunne spise det foder der ender mellem stenene, så vandet ikke bliver forurenet af det.
De nye beboere er ved at flytte ind i deres huse. Der er indkøbt 6 Lamprologus ocellatus Gold.
Der er nu kommet nye planter i, da de gamle ikke var særlig pæne. Disse hammerslået cryptocoryne passer godt ind, og vil skabe lidt skygge. Desværre havde jeg overset at de var fyldt med alger, så de vil blive skiftet. Brunalgerne er ved at være på retur, så håber snart på et pænere akvarie. Nu mangler der bare de sidste beboere, Julidochromis transcriptus.
Så er de sidste planlagte beboere på plads. 5 stk. Julidochromis transcriptus, købt hos en privat. De er 2,5-3cm lange. De har endnu ikke fundet ud af, at de er hulelegere. De har indtaget det ene hjørne ved sneglehusene :-) Der er selvfølgelig kampe men de får lov til at blive der. Venter nu på de bliver større og tilpasser sig, så de kan indtage hulerne med tiden.
Så er der blevet plantet nye hammerslået (uden alger) købt hos en privat. Der er også blevet fjernet nogle af brunalgerne på sten og baggrund.
34 - 34
<
>
Jeg har nu besluttet mig for, at lave et Tanganyika setup. Klippebaggrund på bagrude og højre siderude. Stensætning i højre side af lyse granit sten fundet i naturen, som laver en overgang ca. midt i akvariet til lys sandbund. Længst til venstre skal der smides en masse sneglehuse (40-60 stk.). De rigtige fra søen koster 10-15kr. stykket, så alternativet bliver nok vinbjerg sneglehuse, som man jo selv kan finde i skoven eller købe billigt i supermarkederne. Jeg vil have 1 art sneglehusleger og 1-2 arter hulelegere samt en malle. Har ikke bestemt mig helt endnu hvilke arter det skal være, men et godt bud kunne være Lamprologus brevis eller Lamprologus ocellatus samt Julidochromis transcriptus og måske en art mere. Jeg har også tænkt mig en malle som skal være enten Synodontis Petricola eller Synodontis Polli.
Jeg har bestilt 5-6 Synodontis Polli, som jeg vil sætte i lørdag den 19. marts.